Sari la conținut
Начало » Stiri » Cum să faci un plan financiar sustenabil și să economisești bani?

Cum să faci un plan financiar sustenabil și să economisești bani?

Timpul este bani și nimănui nu-i place să piardă timpul. Pentru a păstra mijloacele financiare de care dispunem, sunt necesare disciplină, strategie și angajament serios.

Înainte de a începe să faceți achiziții neplăcute, gândiți-vă cu atenție la situația dvs. financiară. Faceți o evaluare de bază a bugetului actual – cât câștigați, câți bani vă vor mai rămâne după ce vă acoperiți obligațiile (facturi casnice, împrumuturi…) cheltuieli pentru hrană, combustibil, sănătate și educație. După aceea, te poți gândi la excursii, cumpărături și divertisment.

Aruncă o privire atentă la toate veniturile și cheltuielile tale, astfel încât să poți înțelege mai ușor unde s-ar putea duce banii tăi.

Faceți o listă, datorită căreia vă veți controla mai ușor cheltuielile. Începeți prin a vă evalua bugetul actual și cheltuielile viitoare. Prioritizează cheltuielile începând cu cele inevitabile (electricitate, alimente, apă). Stabiliți ce poate fi salvat și cât de mult.

Stabiliți obiective financiare specifice, cum ar fi construirea unui fond de urgență, depunerea într-un cont de economii sau investiția într-o achiziție de proprietate. Este important să ai un obiectiv. Obiectivele tale te vor ajuta să te concentrezi mai bine. Încercați să rezervați cel puțin 10% din venit pentru economii sau investiții.

Examinați-vă cheltuielile lunar și încercați să le optimizați ori de câte ori este posibil. Dacă poți scăpa de ceva ce deții deja, fă-o. Probabil că există modalități de a trăi fără cel mai recent telefon, blugi sau servicii inutile. Concentrați-vă asupra lucrurilor care au valoare și vă avantajează.

Salvează ori de câte ori poți. Dacă nu ai disciplina necesară, construiește-o. Deschideți un cont nou în care nu vă puteți accesa banii pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, poți să câștigi o anumită sumă în fiecare lună și să o ai la dispoziție la sfârșitul unei anumite perioade. Când vine vorba de bani, disciplina este cheia, iar emoția asociată cu o achiziție nu ar trebui să preia controlul.

Întâlnește-te cu un consilier financiar. Dacă nu vă puteți descurca singur, consilierii financiari sunt la îndemână cu sfaturi despre unde și cum să economisiți sau să investiți cel mai bine. Banii economisiți pot fi măriți prin investiții. Explorați diferite opțiuni de investiții, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau fonduri indexate.

Aveți grijă când țineți un împrumut. Aproape fiecare român are împrumuturi, ceea ce desigur nu este un lucru rău atunci când decizia este luată în mod adecvat și chibzuit. Nu sari la primul imprumut care ti se ofera. Studiați cu atenție piața, ratele dobânzilor, penalitățile pe care le puteți avea pentru rambursare întârziată sau anticipată.

Dacă aveți nevoie de bani, puteți avea încredere în noialegem.ro, deoarece lucrăm doar cu instituții de credit autorizate.

Creați o cultură financiară. Nu uita să devii alfabetizat în bani. Există multă literatură pe piață, așa că vei reduce riscul unei posibile fraude financiare și vei lua decizia corectă atunci când va trebui. În plus, există o serie de grupuri pe rețelele de socializare unde au loc seminarii și consultări pe diverse probleme financiare.

Salvează ce poți. Cum se poate întâmpla asta?

Folosește transportul public. Astfel, puteți economisi timpul petrecut în ambuteiaje, costurile cu combustibilul și consumabilele auto.

Economisiți energie electrică. Poate suna banal pentru tine, dar pe langa faptul ca este o problema globala, folosirea excesiva a electricitatii iti afecteaza serios buzunarul. De exemplu, puteți înlocui (dacă nu ați făcut-o deja) iluminatul de acasă cu becuri LED, vă puteți gândi să investiți în aparate cu un rating de eficiență energetică mai mare.

Cumpărați cu înțelepciune. Nu e nicio rușine să compari ofertele produselor dorite în diferite lanțuri de magazine. Toate broșurile sunt acum online și cu câteva clicuri poți vedea unde poți găsi produsul tău preferat la cel mai bun preț. În acest fel, economisești și timp la cumpărături. Încercați să faceți o listă specifică și să rămâneți la ea.

Mănâncă mai des acasă. Până în prezent, este greu de spus care este mai ieftin, să mănânci afară sau să mănânci acasă. Dar dacă îți gătești cina acasă și păstrezi o parte din ea pentru prânz a doua zi, cu siguranță vei economisi.

Amintiți-vă că stabilitatea financiară nu se obține peste noapte. Este un proces care necesită timp, efort și disciplină.