Sari la conținut
Начало » Stiri » Investiția și economisirea în vremuri de inflație

Investiția și economisirea în vremuri de inflație

Cu luni în urmă, Rezerva Federală din SUA a aprobat cea mai mare creștere a ratelor dobânzilor din 1991 încercând astfel să controleze inflația care a ajuns la aproape de 9%. Acest lucru sună îngrijorător și pentru țările din Balcani urmând logica consecventă a ceea ce se întâmplă  la vest. Fără îndoială, inflația ridicată îi face pe investitori și pe cei care au bani puși deoparte să se îngrijoreze ce să facă cu banii lor. Sistemul monetar din zilele noastre funcționează pe principiul că dacă nu există inflație, nu va exista creștere în economie.

Să nu uităm că există o posibilitate uriașă de a ne pierde economiile dacă doar le strângem la bancă sau chiar mai rău acasă, deoarece valoarea de cumpărare a banilor noștri scade constant și se depreciază. Dacă nu luăm o decizie adecvată în acest moment ce să facem în cazul în care avem fonduri rezervate riscăm să pierdem dacă nu toți atunci o sumă mare de bani.

Iată câteva sfaturi de la unii experți cu privire la investiția și economisirea din partea utilizatorilor în vremuri de inflație:

Deschideți un cont de depozit.

În cazul în care nu aveți o idee clară momentan ce să faceți cu banii  dumneavoastră – aceasta nu vă  împiedică să-i puneți într-un  depozit. Deși ratele de depozit au fost neglijabile în ultimii ani este mai bine să câștigați niște bani decât să nu faceți deloc. Depozitul dumneavoastră va fi garantat în conformitate cu termenii și condițiile Legii de garantarea depozitelor bancare și le veți putea accesa în orice moment.

Tranzacționați pe bursa de valori

Dacă sunteți genul de persoană care păstrează o cantitate mare de numerar lichid la îndemână, dincolo de ceea ce aveți nevoie, luați în considerare investiția banilor care sunt în exces. Piața de valori este scăzută în acest moment, dar pe o perioadă mai lungă de timp această investiție ar putea face mai mulți bani decât dobânda contului de economii. Desigur, persoanele fără experiență în această direcție ar trebui să studieze cu atenție bursa de valori, societățile pe acțiuni tranzacționate și instrumentele financiare potrivite împreună cu factorii care afectează formarea prețului.

Investiți cu înțelepciune în afaceri

Investiți într-o companie a cărei afaceri merge bine, adică produsele sau serviciile sale sunt solicitate. De obicei, companiile care supraviețuiesc în timpul inflației au capacitatea de a-și crește cu ușurință prețurile fără teama de pierdere. După cum spunea Kiyosaki – „Activele sunt ceva care îți bagă banii în buzunar, pasivele sunt ceva care îți scot banii din buzunar“. Investiți în afaceri care pot dura mai mult într-o perioadă de criză și care vor îndeplini criteriile  dumneavoastră pentru o investiție pe termen lung, nu în prima oportunitate pe care o întâlniți.

Investiți cu înțelepciune în imobiliare

Cele mai bune afaceri în vremuri de inflație sunt cele pe care le cumpărați o dată și apoi nu trebuie să continuați cu investiția de capital. Deși investiția în imobiliare este controversată în acest moment din cauza vârfului prețurilor acestora, alături de cele ale materialelor de construcție, este totuși mai bine să investiți într-o proprietate  dintr-o locație bună decât să vă păstrați banii. Acest tip de activ este de obicei slab legat de acțiuni și obligațiuni, iar interesul este actual din cauza posibilei creșteri a ratelor dobânzilor și a ofertei limitate (în special pentru zonele apetisante). Imobiliarul este o alternativă la piața de valori, deoarece oamenii investesc în ea din aceleași motive pentru care investesc în criptomonede.

Investiți în bunuri sau servicii esențiale

Folosiți puterea fluxului de oameni, de exemplu, investind într-un punct de vânzare de alimente și băuturi sau în servicii care fac inevitabil parte din viața noastră de zi cu zi. Investiția în bunuri esențiale are o rentabilitate aproape sigură, iar alegerea este inteligentă deoarece companiile care le vând au capacitatea de a ridica mai mult prețurile articolelor în timp ce acestea sunt pe valul inflației.

Investiție în diverse platforme de crowdfunding P2P

Această posibilitate există atât pentru investiții în împrumuturi care sunt garantate cu proprietate, cât și pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice. În aceste platforme companiile de credit afișează împrumuturile oferite public și valoarea dobânzii pe care o oferă, iar utilizatorii decid dacă doresc să le finanțeze. După expirarea termenului fix al unui împrumut, dumneavoastră în calitate de investitor primiți înapoi sumele investite împreună cu dobânzile încasate. Ca orice investiție și aceasta are riscurile ei, precum nerespectarea condițiilor de plată de către companiile de credit sau falimentul.

 

Românului pare să-i fi plăcut mereu să urmeze drumul bătut, să-și cumpere propria casă, să-și educe copiii și să obțină pensia mult așteptată. Pe drumul însă, nu se gândește că visând la un nivel de trai mai înalt este nevoie de investiție. Dacă investiți cu înțelepciune în loc să vă bazați doar pe economii (cu nenumărate privațiuni pe măsură ce viața continuă), acumularea unei anumite sume vă  poate costa mai puțin efort. Dacă aveți dorința de a investi, dar nu aveți fondurile necesare, aceasta nu ar trebui să vă oprească chiar și cu costul unui credit de consum.